VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    De la SIIJ la DNA prin CSM

    18.03.2021

    Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis azi că Secţia Specială de anchetare a magistraţilor trebuie desfiinţată, că dosarele de urmărire penală privind magistraţii se vor face de parchetele obişnuite (de la Tribunal pt omor, DIICOT pentru droguri, DNA pentru corupţie), dar a decis: " Judecătorii şi procurorii pot fi trimiși în judecată pentru săvârșirea unei infracțiuni contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a unei infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție …

    ONU aprobă „Drepturile copiilor în mediul digital”

    28.03.2021

    Săptămâna trecută, la nivelul ONU, a fost adoptat Comentariul general nr. 25 cu privire la drepturile copiilor în mediul digital. Sunt prevăzute drepturi pentru copii și obligații pentru state, părinți, profesori, copii. Concluzia este una inedită: copiii trebuie lăsați liberi în lumea digitală, urmând doar să fie protejați de violență, exploatare, abuz și dezinformare. În premieră în România, VeDem Just pune la dispoziția publicului traducerea în limba română a acestui nou standard …

    CCR a decis: motivarea, odată cu pronunțarea soluției

    07.04.2021

    CCR a decis pe 7 aprilie 2021 că hotărârea judecătorească în materie penală trebuie pronunțată odată cu motivarea. Este o decizie istorică. Până acum, după ce dezbaterile de la un proces se terminau, judecătorul ieșea din sala de judecată, delibera asupra soluției, scria soluția într-o minută pe care o pronunța, apoi redacta motivarea hotărârii după o anumită perioadă. Asta genera mai multe ciudățenii: de la pronunțarea soluției, până …

    Poliția judiciară: nu la Ministerul de Interne, ci la Ministerul Public. S-a decis deja.

    09.04.2021

    O propunere a ministrului justiției cum că parchetele ar trebui să beneficieze de propria poliție judiciară a generat o dezbatere. Ea este falsă: dezbaterea a avut loc deja, utilitatea acestei măsuri este indiscutabilă, iar modificările legislative în această direcție deja au avut loc.Astfel, potrivit Codului de procedură penală, procurorii (conform Legii nr. 304/2004) desfășoară activitatea de urmărire penală împreună cu lucrătorii …

    Franţa: actul sexual cu minorul sub 15 ani este viol

    16.04.2021

    O propunere recentă a francezilor în privinţa relaţiilor intime consimţite cu minorii ar trebui preluată de legiuitorul român: un act sexual cu un minor sub 15 ani este viol, consideră deputaţii din Hexagon. Legat de infracţiunile sexuale, potrivit Codului Penal din România există următoarele infracţiuni: VIOL (dacă abuzul sexual e cu penetrare împotriva voinţei victimei, art. 218 C.pen), AGRESIUNE SEXUALĂ (dacă abuzul sexual e fără penetrare: de ex, atingere, mângăiere a organelor sexuale, …

    Haosul zilelor importante din România

    05.05.2021

    De câteva luni dezvoltăm un proiect al asociaţiei VeDem Just: în cadrul aplicaţiei pentru telefonul mobil numită Lege-n-Dar avem rubrica „Calendar legal”. Semnalăm şi notăm aici toate zilele cu semnificaţie civico-juridică deosebită, atât cele naţionale, cât şi cele internaţionale. Explicăm cine a declarat acea zi, în ce scop, prin ce act juridic, cum se reflectă ea mai departe în legislaţia noastră.Aşa am constatat că nu există reguli clare cu privire la: - semnificaţia datei: unele sunt zile, …

    Pe înțelesul tuturor: Decizia CJUE din 18 mai 2021 privind România

    18.05.2021

    1. Ce efecte juridice are aderarea la UE? Potrivit art. 11 din Constituție, odată ce România a semnat un tratat ea trebuie să îl respecte. Art. 148 alin. (2) precizează că, urmare a aderării, reglementările obligatorii ale UE au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne. 2. Ce este CJUE? După aderarea la UE, România trebuie să aplice norme juridice emise de Uniune. Interpretarea oficială a actelor juridice adoptate de organismele UE este asigurată de Curtea de Justiție a …

    O hotărâre, un raport, o decizie – cum rămâne cu SIIJ?

    09.06.2021

    Comisia Europeană a dat publicității Raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare. Comisia a evidențiat încetinirea ritmului reformelor și chiar regrese ale României în ultimii patru ani, neîndeplinirea de autoritățile române a multor recomandări cuprinse în Rapoartele din anii 2017 și 2018 și salută angajamentele noii guvernări de modificare a legilor justiției și codurilor penale. Comisia Europeană concluzionează că, grație Hotărârii Curții de Justiție a UE din data de 18 mai …

    Supremația dreptului UE

    09.06.2021

    Multă lume nu a auzit de dreptul Uniunii Europene și relația sa cu dreptul național. Supremația dreptului UE sperie pe mulți. Unii nu au aflat încă ce spune art. 148 din Constituția României. Mi-am propus o scurtă trecere în revistă a jurisprudenței Curții de Justiție a Uniunii Europene în această materie: „ dreptul Uniunii se caracterizează prin faptul că este izvorât dintr‑o sursă independentă, constituită de tratate, prin supremația sa în raport cu dreptul statelor membre, precum și prin …

    Rescrierea istoriei de către judecători

    26.06.2021

    1984-184x300.jpeg Am văzut că este o practică a unor instanţe judecătorești de a dispune ştergerea de pe internet a articolelor de presă considerate defăimătoare. . Îmi aduc aminte că în romanul "1984" al lui George Orwell exista un Minister al Adevărului unde lucrau unii de modificau ziarele din trecut şi le publicau din nou, ca în arhive să rămână doar ce convenea celor aflaţi la putere. . Poate ar trebui să știm ce spune Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Wegrzynowski şi …