Filtre
Ultimele articole
Filtre
24 ianuarie - Unirea Principatelor române
24.01.2021
La 24 ianuarie 1859, Cuza este ales domnitor și la București, după ce fusese ales domn la Iași cu câteva zile mai înainte. Astfel, cele două principate sunt conduse de același domn, fiind înfăptuită ceea ce azi numim „mica unire” pentru a o deosebi de „marea unire” ce avea să aibă loc în 1918.Războiul Crimeii fusese pierdut de Imperiul Rus în fața alianței franco-engleze-otomane; ca urmare, se încheie Tratatul de pace și prietenie de la Paris în 1856: țările române ies de sub protectoratul …
Legea cu drogurile şi etnobotanicele mâine, în Parlament
02.02.2021
Mâine se votează la Senat legea ce modifică reglementarea privind drogurile şi etnobotanicele. Ea fusese trimisă la promulgare, dar a ajuns din nou în Parlament în urma cererii de reexaminare formulată de Preşedintele ţării. Acum, însă, se renunţă la a interzice deţinerea de etnobotanice, ceea ce este o mare greşeală.. Aceste substanţe, numite „etnobotanice” sau „legale” şi care sunt altceva decât ceea ce numim droguri, s-au vândut în mod liber în România, în „magazine de vise”. Pentru că …
Recrutarea in magistratură: din nou, posibilă.
03.02.2021
Pentru prima dată în istoria postdecembristă, anul trecut nu au putut fi organizate recrutări pentru magistratură, nici direct pentru cei cu vechime juridică, nici prin INM. . Prin decizia nr. 121/2020 CCR a decis în iunie că probele de concurs şi procedurile de examinare nu pot fi stabilite prin Regulament de către CSM, cum a fost atâţia ani de zile, ci că acestea trebuie prevăzute în lege. . Ca urmare, în septembrie s-a introdus un proiect de lege în Parlament. Azi, în cameră decizională, …
DGA poate fi organ de urmărire penală delegat și în afara MAI
04.02.2021
În M.Of. nr. 118/04.02.2021 s-a publicat motivarea deciziei nr. 21/2020 a ICCJ-CDCD penal cu privire la competenţa DGA de a efectua acte de urmărire penală delegate de procuror şi pentru persoane care nu sunt angajate ale Ministerului de Interne.Astfel, curtea supremă arată că procurorul este cel care efectuează urmărirea penală în mod exclusiv în anumite cazuri, cum ar fi cele de corupţie. Codul de procedură penală îi permite să delege efectuarea unor acte de urmărire către poliţia judiciară. …
Un bărbat trânteşte un copil de sol. Nu mai mişcă. Cine are nevoie de educaţie juridică?
08.02.2021
Predau educaţie juridică elevilor din România: îi învăţ că legile sunt făcute ca să fie respectate, că sunt câteva mii de acte normative în vigoare care trebuie cunoscute, că nimănui nu îi este îngăduit să invoce drept scuză necunoaşterea legii, că nimeni nu are voie să îşi facă singur dreptate, că dreptul la viaţă şi dreptul la integritate corporală sunt esenţiale, că demnitatea defineşte orice persoană şi că problemele juridice le rezolvă profesioniştii dreptului. Am scris pentru asta o carte …
MJ solicită desfiinţarea Secţiei Speciale
12.02.2021
Ministrul Justiţiei a semnat actul prin care cere Parlamentului să aprobe desfiinţarea Secţiei Speciale de urmărit magistraţii. Să sperăm că Parlamentul va ţine seama de voinţa magistraţilor, a societăţii civile şi de standardele europene. Dacă ar fi să susţin nerăspunderea magistraţilor pentru …
Motivare ICCJ: furt privind identitatea online
19.02.2021
S-a publicat motivarea deciziei nr. 4/2021 dată de ICCJ cu privire la deschiderea unui cont pe numele altei persoane, fără voia acesteia.Într-o motivare pe care o consider model, curtea supremă vorbește de furt de identitate, phishing, rețele de socializare, uzurpare de identitate, atingerea adusă vieții private, standarde europene.Trebuie să fac o mențiune: instanța supremă arată că pentru a fi vorba de infracțiunea din art. 325 Codul penal, în fiecare caz concret se va verifica de instanță …
Inginerie magistrală: revenirea în Justiție pentru pensii
22.02.2021
De-a lungul vremii, am întâlnit cazuri de avocați care au părăsit baroul pentru a veni în magistratură unde au stat câteva luni și apoi au plecat cu pensie de serviciu. Cum a fost posibil? Pentru că vechimea de avocat al celui care pleacă din Barou și vine în Justiție este considerată (și acum) vechime în magistratură. Iar la 25 de ani vechime în magistratură poți pleca din Justiție cu pensie de serviciu. În perioada 2005-2008 acest lucru a fost posibil cu acordul CSM: se primea în …
Parlamentarii nu au imunitate contravențională
22.02.2021
Presa a relatat în mai multe rânduri că sunt parlamentari care nu poartă măști în locul în care aceasta este obligatorie. . Legea e egală pentru toți. Și avem o lege care spune că purtarea măștii în locuri publice este obligatorie. Nu are importanță că e vorba de lege în sens restrâns (adică instrumentul normativ elaborat de Parlament cu numele „lege”) sau în sens larg (orice act normativ, care poate fi OG, OUG, HG, hotărâre consiliu local etc). Atât timp cât actul normativ este în vigoare, …
Fraude la examene: Drept, INM, magistratură
23.02.2021
Citesc]( https://www.edupedu.ro/exclusiv-49-de-studenti-de-la-facultatea-de-drept-a-universitatii-bucuresti-propusi-spre-exmatriculare-pentru-fraudarea-mai-multor-examene/) că 49 de studenţi din anul I de la Drept au fost propuşi pentru exmatriculare: au fost prinşi copiind la examene. Fenomenul acesta, al copiatului la examenele din facultate, nu e nou. Dar, odată cu dezvoltarea tehnologiei, s-a diversificat. . Ştiţi că sunt facultăţi dotate cu aparate de bruiere a semnalelor pentru …