VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Judecatoare care ne fac cinste

    09.03.2009

    Am citit o stire recenta in Adevarul, cum ca judecatoarea Camelia-Panaitescu Alegria e in acelasi timp si cantareata de jazz. Azi pe FrontNews am citit o stire preluata de pe NewsIn cum ca presedintele UNJR, Dana Garbovan va raspunde pentru incalcarea codului deontologic pentru ca a semnat un comunicat de presa contra Parlamentului care ar refuza acordarea avizului pentru inceperea urmaririi penale ale unor fosti guvernanti. Daca pe Dana o cunosc foarte bine, marturisesc ca de Camelia inca nu …

    Noul Cpen: pedepse mici pt coruptie?!

    15.03.2009

    In proiectul noului cod penal, scad limitele de pedeapsa pentru unele infractiuni de coruptie. Astfel, pentru luarea de mita scad de la 3-12 ani inchisoare in codul actual la 2-7 ani in proiect (iar pentru cei care nu ocupa o functie publica se prevede chiar o reducere la jumatate fata de aceste limite – de ex, un medic acum e sanctionat pentru mita cu 3-12 ani, iar in noul Cod va fi 1-3 ani 6 luni), pentru traficul de influenta si cumpararea de influenta scad de la 2-10 ani la 1-5 ani. …

    Interviu C.Barsan, judecator CEDO

    16.03.2009

    Un interviu, as putea spune, zdrobitor, al d-lui prof. Corneliu Barsan, judecator la CEDO, despre: - dreptate- reforma justitei- competenta instantelor- judecatori independenti- practica unitara- disciplina jurisdictionala- raspunderea judecatorilor- rolul judecatorilor in viata cetatii- calitatea legilor- raspunderea statului pt incalcarea dr omului- CSM- CEDOPoate niciodata profesorul Barsan nu a fost atat de categoric fata de reforma si...antireforma. Interviul a fost luat de [*Dan …

    Etica si disciplinarul

    28.03.2009

    În Romania e o problema majora cu distinctia disciplinar-etica. Am sa fac cateva referiri cu privire la magistrati. Pe scurt, noi trebuie sa avem o anumita conduita in exercitarea functiei si chiar privata. Aceasta e prescrisa prin diverse norme legate de atributii, incompatibilitati si interdictii. Ele sunt edictate de sus in jos, de la autoritate catre destinatari. Cele mai grave incalcari sunt sanctionate disciplinar tot de catre o autoritate superioara. Organul disciplinar este in …

    Medierea. Standarde si proceduri

    31.03.2009

    Ieri, 30.03.2009, a avut loc la Palatul Parlamentului, la Sala Drepturilor Omului, conferinta Uniunii Nationale a Mediatorilor din Romania cu tema "UNMR, alaturi de mediatori". In acest cadrul a fost lansata lucrarea Medierea. Standarde si proceduri, publicata de Editura Universitara. Initiata de [Cristi Danilet] si finalizata cu ajutorul colegilor mediatori Zeno Sustac si Claudiu Ignat , cartea aduna intr-un singur volum reglementarile internationale si nationale cu privire la mediere. …

    Criza-previziuni juridice

    02.04.2009

    Din dosarele pe care le solutionez, din stirile pe care le citesc si din realitatea pe care o percep zi de zi, pot spune ca suntem in pragul unui mare colaps, atat in sistemul juridic, cat si in afara. Iata argumentele, previziunile si scenariul meu. Nu se va ajunge acolo doar daca ACUM se iau masuri. La toamna, va fi deja prea tarziu. . 1. Criza determina deja reorganizarea marilor societati comerciale si disparitia multora mici. Multi salariati sunt in aceasta perioada concediati fie ca …

    Sa ne aparam magistratii!

    06.04.2009

    Asistam la atacuri fara precedent impotriva magistratilor. Modul de aplicare a legii sau aspecte ale vietii private ale magistratilor sunt deopotriva analizate, imputate, cenzurate si ingurgitate fortat poporului flamand de informatii. Nu are importanta argumentul juridic sau factual, gravitatea faptelor ori pericolozitatea infractorului. Tot ce conteaza este propovaduirea unei noi religii, unde trinitatea careia suntem fortati a ne inchina este Banul-Puterea-Violenta. Se vrea sa fim …

    Hotarari cu opinie separata

    21.04.2009

    De multe ori auzim public de opinii separate ale unor judecatori atunci cand judeca in complete alcatuite, de regula, din 3 persoane. Personal, nu am facut niciodata opinie separata la hotararile date in completul de recurs cu colegii mei. Opinia separata mi se pare o ilegitimitate. Pentru ca ea se poate face atat pentru starea de fapt, cat si pe legea aplicabila intr-o anumita speta, ceea ce nu este prea comun in alte state. Paradoxul este ca, in acelasi timp, se emit pareri diferite de …

    Independenta ad-tiv-financiara a justitiei

    26.04.2009

    Desi justitia este independenta, in Romania inca nu s-a explicat ce insemna aceasta independenta: se refera doar la actul de justitie, adica la deciziile luate in solutionarea unui caz concret? se refera doar la judecatori, sau si la procurori si chiar la politia judiciara? priveste numai functionarea sau si organizarea structurilor care infaptuiesc dreptatea? daca priveste si organizarea, atunci se refera doar la activitatile judiciare sau si la cele administrative si cele finaciare? Personal, …

    Ghid pentru stabilirea pedepselor

    16.05.2009

    Tot mai mult se vorbeste printre magistrati despre necesitatea unui ghid de stabilirea pedepselor. Argumentele contra ar fi ca un astfel de ghid ar incalca independenta judecatorului, ca judecatorul ar avea o putere de apreciere necenzurabila cu exceptia legii, ca fixarea pedepsei nu se poate face in abstracto ci numai raportat la un anumit caz si la o anumita persoana, ca judecatorul s-ar transforma intr-un robot de aplicat pedepse. Eu sunt pentru un astfel de ghid pentru urmatoarele …