VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Tara si mediocritatea

    21.06.2006

    În urmă cu vreo lună eram la o emisiune radio în Bucureşti împreună cu preşedintele AMR şi un director de ONG, iar la telefon era un membru al CSM. La un moment dat, am fost întrebat de ce se fac atâtea greşeli de procedură în dosare, de ce atâtea arestări, puneri în libertate şi apoi rearestări, de ce atâtea trimiteri spre rejudecare. Şi am spus că nu trebuie să mire pe nimeni, trăim într-o ţară care nu excelează în nimic: mediocritatea caracterizează azi orice domeniu sau instituţie din …

    Neinformarea si argumentul experientei

    28.06.2006

    Acum doua zile a apărut o informaţie pe o agenţie de ştiri: grefierii vor intra în grevă japoneză. Motivul? Nemulţumiri de ordin salarial. Iar ieri, marţi, am şi aflat că în trei judeţe aceasta s-ar şi fi declanşat. Am dat un telefon la foştii mei colegi clujeni, să îi întreb de ce fac grevă, care sunt în concret nemulţumirile lor? O grefieră mi-a răspuns nevinovată că ea nu prea ştie despre ce e vorba, ci dimineaţa i s-a dat banderola şi acum o poartă. “Dar ştii prevederile din proiect, ştii …

    Curatenie in sistem

    13.09.2006

    Dosariada captează atenţia românilor din ce în ce mai mult. Recent, ea s-a extins şi asupra justiţiei. Părerea mea este că persoanele care au fost agenţi ai fostei securităţi sau au colaborat cu aceasta nu pot ocupa funcţia de judecător (aş înclina să spun şi de procuror chiar). Să mă explic.Justiţia este coloana vertebrală a oricărei societăţi democratice. Rostul ei este să protejeze drepturile individului, să combată abuzurile celorlalte puteri şi să restabilească ordinea de drept. Persoanele …

    Inertia magistratilor

    04.10.2006

    Avem o boală menţinută în sistemul juridic: ignoranţa. Foarte mulţi magistraţi sunt obişnuiţi cu o tăcere provenită dintr-o teamă menţinută de zeci de ani. În România, procurorul este, potrivit Constituţiei, sub control ierarhic, imparţial şi sub autoritatea ministrului justiţiei; după lege, procurorii sunt independenţi, dar parchetele sunt subordonate unităţilor superioare. Nu am auzit nici un procuror care să provoace o dezbatere publică privind statutul procurorului în România, carenţele …

    Grevele din justitie si independenta acesteia

    18.10.2006

    Ultima lună a fost marcată de declanşarea unor forme de protest de către personalul judecătoresc şi non-judecătoresc din România. O caracteristică comună a acestora a fost teama de a folosi noţiunea de „grevă”, preferându-se cea de „ protest”, de parcă legalitatea unei acţiuni ar sta în denumirea acesteia, nu în conţinut. Nu mă voi feri să spun că cele trei manifestări ale personalului mai sus amintit au fost în fapt greve. Şi toate ilegale, bineînţeles, pe lângă caracterul lor imoral, …

    Libertatea presei si independenta justitiei

    02.11.2006

    Din 2004 când au fost adoptate noi legi pentru sistemul judiciar, putem spune că avem o justiţie independentă. Mijloacele de control politic şi administrativ a personalului din sistem au fost anihilate sau simţitor diminuate. Modul în care magistraţii şi personalul judiciar îşi vor exercita funcţiile mai departe, ţine deja de ei personal. Probabil celor care ani de-a rândul au fost obligaţi să îşi justifice deciziile în faţa şefilor sau ale politicului le vine greu acum să se dezveţe. Şi aici …

    Securitatea - blestem romanesc

    09.11.2006

    Tocmai când credeam că au fost dezvăluiţi primii colaboratori cu securitatea şi că CNSAS începe să îşi facă treaba (apropo, până ca CSAT să declasifice toate aceste dosare şi să ordone trimiterea lor la CNSAS, oare această din urmă instituţie cu ce s-a ocupat?!), apar declaraţiile bombă ale unui fost ofiţer de securitate, fugit în SUA, potrivit cărora dosarele de la CNSAS nu sunt complete, că mai mulţi politicieni decât am crezut noi sunt foşti agenţi sau colaboratori şi chiar ne-a oferit nişte …

    Revolutie, aderare, integrare

    18.01.2007

    Fără momentul Revoluţiei, fericirea trăită acum câteva zile când am intrat în marea uniune a statelor europene nu ar fi existat. Şi au trecut 17 ani de la Revoluţie...În fiecare an ne amintim de acest moment de răscruce în istoria noastră. Şi an de an comitem aceeaşi greşeală: nostalgie, lacrimi în ochi, o lumânare eventual şi gata. A mai fost o emisiune de ştiri, am mai vazut o dată imaginele Televiziunii Române cu Timişoara în revoltă, cu dictatorul strigând la oameni, cu perechea judecată, …

    Justitia si criza actuala politica

    08.02.2007

    Când m-am aşezat să scriu aceste rânduri, am zâmbit amar: când nu suntem noi în criză politică? Acum mă întreb şi eu: să fi declanşat două bileţele atâta patos şi ură? Mă îndoiesc că românul e chiar atât de naiv să creadă asta. Mai degrabă aş lega de condamnarea comunismului care a nemulţumit pe foarte mulţi, sau de anchetele anticorupţie care vin în val, sau de dosarele de la CNSAS. E-hei, câte reforme nu s-au făcut în ultimii ani! Şi câte nemulţumiri nu au atras ele?! Însă, deşi glasul celor …

    Care e prima putere in stat?

    01.03.2007

    Majoritatea ştim că există trei puteri în stat. De la Montesquieu încoace, vorbim de puterea legislativă, executivă şi judecătorească. În zilele noastre, se afirmă că ar exista şi o a patra putere, presa. Personal mă îndoiesc că o putem include printre puteri, pentru simplul fapt că nu prezintă caracterele de legitimare pe care le au celelalte puteri. Revenind la puterile unanim recunoscute, de unde vine legitimarea lor? Din învestirea făcută de public. Astfel, parlamentarii sunt aleşi direct …