VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Membrii CSM au mandat colectiv, nu individual

    13.09.2011

    ]Art. 133 alin.4 din Constituţie prevede: “Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani” . Problema care s-a pus a fost aceea dacă membrii CSM au un mandat individual sau unul colectiv, cu alte cuvinte dacă un membru CSM este ales în timpul celor 6 ani în locul unui coleg, el ar începe un nou mandat sau ar continua mandatul anterior?! Foştii membri ai CSM au decis că se începe un nou mandat de 6 …

    Gata: vine Codul Civil!

    16.09.2011

    ]Interviu Cristi Danilet: Peste numai cateva zile, mai exact incepand cu data de 1 octombrie, vom avea un Cod Civil nou-nout. Efectele aplicarii acestuia vor fi masive. Vom avea o legislatie fundamentala noua. Undeva, intre ecuatia redactarii si procedurile de punere in aplicare, cetateanul... Citeste articolul intreg pe romaniacurata.ro. CSM a inceput ieri campania de popularizare …

    NCC: despre divort

    21.09.2011

    ]Prin divort se desface o căsătorie. Când procedura de divorţ are loc în faţa instanţei, deseori apar în public aspecte de viaţă privată sau chiar intimă; iar procesul, mai ales când este însoţit de o „luptă” între soţi pe fiecare aspect al căsătoriei (împărţire bunuri şi locuinţă, păstrare nume, încredinţare copil), durează în timp mult peste aşteptările părţilor. Din fericire, instituţia divorţului cunoaşte îmbunătăţiri în noul cod civil (art. 373 - 403), menite să urgenteze procedurile şi să …

    Schengen, nu acum (1). De ce?!

    25.09.2011

    ]Decizia cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen nu a fost luată joia trecută, aşa cum se aşteptau mulţi. Două state europene, Olanda şi Finlanda, s-au opus aderării statului nostru şi a Bulgariei acum. Mulţi se vor întreba asupra motivelor: unii vor analiza speculând, unii vor arunca răspunderea pe umerii altora, iar duelul acesta se va purta nu acolo unde ar trebui, ci la televizor. Sunt convins că se va plasa eşecul aderării în sfera sistemului judiciar român – iar dacă va fi …

    Schengen, nu acum (2). Dar când?!

    26.09.2011

    ]Aşadar, UE consideră că există o problemă la graniţa României cu exteriorul UE. Ajungând la acest raţionament, se face legătura între aderarea la Schengenşi Raportul MCV: raportul din iulie 2011 arată că nu sunt progrese ireversibile în combaterea corupţiei şi impune colaborarea între toţi actorii responsabili în această direcţie. După cum se ştie, rapoartele MCV apar anual iar cel din vara lui 2012 este cel mai important, pentru că va face o analiză globală a situaţiei din România după …

    Schengen, nu (3). Cine poartă responsabilitatea?!

    27.09.2011

    ]Deci, ca sa aderam la Schengen, ne trebuie un raportu MCV pozitiv. Raportul MCV va fi pozitiv dacă România va înregistra progrese. În ce ar trebui să constea aceste progrese? Raportul MCV din iulie 2011 arată că România trebuie să pună în practică 17 recomandări în următorul an: patru privesc reforma sistemului judiciar, trei răspunderea sistemului judiciar, patru eficacitatea procedurilor judiciare, trei integritatea şi trei lupta împotriva corupţiei. De unde au apărut aceste recomandări …

    Vine 1 oct. Vine codul!

    29.09.2011

    Acum doua saptamani, sub coodonarea CSM, a inceput oficial seria de manifestari prilejuite de Ziua Europeana a Justitiei Civile. O sarbatoare anuala – 25 oct - initiata de Consiliul Europei si Uniunea Europeana, aceasta are ca obiectiv apropierea justitiei de cetatean. Si justitia este mai aproape de cetatean prin specificul ei: zilnic judecatorii rezolva litigii de vecinatate, de succesiune, de fond funciar, nerespectari de contracte, neintelegeri familiale, sau neintelegeri la locul de munca. …

    S-a lansat IURISPEDIA

    04.10.2011

    ]După ce s-a anunţat că Noul Cod Civil va intra în vigoare anul acesta, pe 22 mai 2011 am făcut un vin-codurile-ce-facem-apel la cei interesaţi în scopul de a alcătui un proiect care să pregătească şi să ajute la implementarea sa. Ulterior am venit cu vin-codurile-ce-facem-proiect de a ne axa pe două componente: pe de o parte să ne adresăm practicienilor în drept care să se pună la curent cu noile dispoziţii, pe de o parte să ne adresăm populaţiei pentru o informare minimă asupra acestora. Aşa …

    Promovarea la ICCJ-ramane cum a stabilit CSM

    05.10.2011

    ]Salut hotararea Senatului de azi de a respinge proiectul Ministerului Justitiei in forma modificatala Camera Deputatilor care viza promovarea la ICCJ. Cand a fost promovat acest proiect, în mai 2011, se dorea o analiza atat a competentelor profesionale de catre ICCJ insasi, cat si a criteriilor de integritate, comuncare etc care sa se …

    PENTRU magistraţi corecţi, ÎMPOTRIVA celor incorecţi

    10.10.2011

    ]Pe 11 oct. 2011, Plenul CSM va analiza propunerile presedintelui CSM cu privire la eliminarea dreptul la pensie de serviciu pentru magistraţii condamnaţi penal pentru corupţie şi cei sanctionaţi disciplinar cu excluderea din magistratură. Ma declar din start DE ACORD cu aceste propuneri. De altfel , încă din 2009, in cartea <a download …