VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Tematica admitere 2014-lamuriri

    11.02.2014

    Ca urmare a multiplelor intrebari care mi se pun pe blog relevand interesului crescut al doritorilor care se vor prezenta la concursul de admitere la INM sau in magistratura din 2014 de a sti amanunte legate de tematica de anul acesta, as dori sa va incunostintez urmatoarele: - potrivit regulamentului ( INM, magistratura), tematica se anunta oficial cel mai tarziu cu 60 zile inainte de data desfasurarii primei probe: concursul are loc in august, astfel ca anuntul se va da, probabil, in iunie; - …

    Interviu TmExpress: `Dosarul politic este infractiune`

    10.02.2014

    ] SURSA: TimisoaraExpres.ro „Daca un procuror ar instrumenta un dosar penal la comanda politica sau un judecator ar condamna o persoana in lipsa probelor de vinovaţie, aceştia s-ar face vinovaţi de comiterea unor infracţiuni” - Cristi DANILEŢ, judecator şi membru in Consiliul Superior al Magistraturii Strategia Blitzkrieg asupra Statului de Drept din 2012 a fost schimbata cu o strategie a razboiului in etape. Efectele lui şubrezesc instituţiile fundamentale ale statului. ”Marţea neagra” din …

    Legi - noile coduri penale, varianta la zi

    03.02.2014

    ] noul-cppen-cu-l255-si-oug3.doc - aplicabil la 7 febr 2014. noul-cpen-cu-l187.doc - aplicabil de la 1 febr. 2014 ncpp1febr.doc - aplicabil de la 1 febr. 2014****UPDATE: oug-cpp.pdf pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative a fost publicată în M.Of. nr. 98/7.02.2014 ([OUG nr. …

    Interviu AC: „Vom ajunge sa rezolvam dosarele impreuna cu infractorii”

    03.02.2014

    ] SURSA: AcademiaCatavencu Introducerea, de la 1 februarie, a unui nou Cod Penal, făcut parcă de mafioţi şi votat de hoţi, a declanşat serioase controverse în societatea românească. Fiindcă nu ne pricepem la drept, cum se pricep parlamentari care şi-au luat dreptu’, am solicitat unui specialist, judecătorul Cristi Danileţ, să ne explice şi nouă cum vine treaba cu legile astea pe stil nou. Academia Cațavencu: Cine-i mai vinovat pentru noile Coduri (Penal şi de Procedură Penală): PDL că le-a …

    Noua legislatie penala (VII) – aplicarea legii procesuale penale in timp

    01.02.2014

    ] ncpp1febr.doc pentru cauzele începute sub vechiul cod. Regula este: că legea procesuală penală nouă se aplică de la data intrării ei in vigoare tuturor cauzelor aflate pe rolul organelor judiciare. Excepțiile sunt expres enumerate. Valabilitate acte: dacă actele procedurale (de ex, audieri, interceptări etc) au fost întocmite conform codului vechi, ele rămân valabile chiar dacă în codul nou sunt prevăzute alte condiții. După apariția noului cod, încetarea, revocarea, reluarea, modificarea, …

    Noua legislație penală (VI) – aplicarea legii penale în timp

    31.01.2014

    ]Fac o comparație între Codul penal 1968 și noul-cpen-cu-l187.doc. Principiul constituțional este că o**rice lege se aplică numai pentru viitor, cu excepția legii penale mai favorabile (mitior lex).** 1. Situații cu privire la pedepse: - pentru procese în curs: dacă se comite fapta pe codul vechi și pedeapsa e mai ușoară pe codul nou (pentru exemple, vezi noua-legislatie-penala-iii-noul-codul-penal-partea-speciala-elemente-de-noutate), judecătorul va aplica pedeapsa după codul nou care, …

    1 febr. 2014 - Noi acte normative intrate in vigoare

    31.01.2014

    • noul-cpen-cu-l187.doc privind Codul penal (însoțit de Legea nr.187/2012 de punere a sa în aplicare); - ncpp1febr.doc privind Codul de procedură penală (însoțit de Legea nr.255/2013 de punere a sa în aplicare, modificată la rândul ei prin OUG nr. 116/2013; și de Hot. CSM 79/2014 de modificare a Regulamentului de ordine interioară a instanțelor); - Legea nr.252/2013 privind sistemul de probațiune (însoțită de Regulamentul său de aplicare aprobat prin HG 1079/2013); - Legea nr. 253/2013 privind …

    Noua legislație penală (V) – noutăți privind medierea

    30.01.2014

    ]Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod penal și Noului Cod de procedură penală, vor intra în vigoare dispoziții din Legea nr. 255/2013 care modifică Legea nr. 192/2006 cu privire la medierea și organizarea profesiei de mediator, dezvoltând în mod substanțial instituția medierii penale. Înțeleg să fac câteva observații: 1. Potrivit legii noi, medierea în timpul unui proces penal ar fi posibilă în latura penală pentru un număr restrâns de infracțiuni (anume cele cu privire la care este …

    Codurile sunt in primul rand pentru voi

    30.01.2014

    E regretabil faptul ca nu s-a facut o campanie de informare pe noile coduri penale. Eu am inceput in aceasta saptamana asa ceva pe blogul personal [ http://cristidanilet.wordpress.com]. Ieri CSM a invitat instantele sa faca o campanie de popularizare la nivel local. Imi displace modul in care se poarta toata discutia asta din spatiul public legat de anumite prevederi din noile coduri. Nu e o dezbatere, ci un scandal. De fapt, daca ma gandesc mai bine, cam orice dezbatere din Romania e un …

    Noua legislatie penala (IV): Noul Codul de procedură penală – elemente de noutate

    29.01.2014

    ]** Faze procesuale şi organe judiciare: Procesul penal va avea patru faze: urmărirea penală (care se desfăşoară cu privire la faptă imediat după sesizare, şi apoi cu privire la persoana), camera preliminară, judecata (în primă instanţă şi, eventual, în calea de atac a apelului) şi executarea a hotărârii judecătoreşti definitive. Organele de urmărire penală sunt procurorul şi organele de cercetare penală (cele ale poliţiei judiciare şi cele speciale). În cursul urmăririi penale, drepturile …