VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Jurnal USA (10): Attorney General`s Office, Michigan

    24.08.2011

    ]La nivel federal, respectiv la nivelul fiecărui stat există câte un Attorney General (am explicat jurnal-sua-constitutia-si-doj ce face acesta la nivel federal). Sub Constituţia statală din Michigan, AG e ales în mod independent, nu depinde de Guvernator. Face parte din ramura executivă a statului, la fel ca în multe state americane. Constituţia garantează că cel ales are un departament de stat permanent cu funcţionari (în alte state nu se întâmplă asta); AG …

    Jurnal USA (9): Presa, Arest, Facultate

    23.08.2011

    Despre procese ] Mă aflu în Eaton County din Michigan, la curtea de circuit. Stau de vorbă cu noi chiar preşedintele curţii (un judecător în vârstă, în ultimul an de carieră) un avocat şi un procuror. Filosofia din SUA este că se vrea curţi deschise, să se evite secretele. Atunci când începe un proces, se acceptă şi prezenţa camelor de filmat, inclusiv camere TV. Ceea ce nu se poate filma sunt doar juraţii, pentru a le proteja …

    Jurnal SUA (8): Justitia in Michigan

    23.08.2011

    ]În această zi mă aflu în Lansing, capitala statului Michigan (care e singurul stat din SUA a cărui capitală nu este şi reşedinţa judeţului în care este situat). Un oraş mic, cu 115.000 locuitori. În apropiere este Detroit. Structura statală în Michigan Cetăţenii sunt în acelaşi timp ai SUA şi ai statului în care locuiesc. Administraţia cuprinde următoarele forme de organizare: - counties: nivelul administrativ de bază (echivalent al judeţelor la noi); - …

    Jurnal USA (7): Ghid de aplicare pedepse

    21.08.2011

    ]Aceasta e ziua în care am fost la sediul US Sentencing Commission din Washington, situat într-o clădire federală. Disparitatea pedepselor Legea penală federală este unică pentru întreg teritoriul SUA ( inclusiv pentru teritoriile unde trăiesc indieni, cum ar fi sud-vestul SUA, unde au propriile lor pământuri cu propriul sistem de justiţie – acolo nu se supun legii statale, ci numai cele federale). Această lege prevede faptele considerate infracţiuni şi pedepsele aplicate – de remarcat că …

    Jurnal USA (6): Curtea districtuala Maryland

    19.08.2011

    ]Azi mergem la US District Court din Districtul Maryland . Judecătorul care ne primeşte are această funcţie de 17 ani, e mândru că a fost numit pe viaţă. Are propria sa sală de judecată în cadrul instanţei. Judecătorul nu se teme de ameninţări, violenţe. Poţi fi atacat în orice poziţie (presedinti americani au fost împuşcati, doar). Singura îngrijorare este ca oamenii să nu vorbească cu el despre cauze pe stradă. Staff-ul său cuprinde doi law clerk care îl ajută la conceperea hotărârilor şi …

    Jurnal USA (5): US Supreme Court

    18.08.2011

    Sediul CS se află lângă Capitol Hill, în estul său. Ca în orice clădire federală, la accesul în clădire eşti supus verificării de securitate. În unele ţi se permite aparatul de fotografiat, în altele nu. Aici, da. La parter se află date, tablouri şi statui cu momentele de constituire a federaţiei, cu preşedinţi ai CS şi judecători, şi un magazin cu suveniruri. Constituţia USA datează din 1789 şi a fost amendată de 27 ori. Primele zece amendamente sunt cunoscute drept „Bill of Rights”. Primele …

    Jurnal SUA (4): Constitutia si DoJ

    17.08.2011

    us-constitution.gif] Constituţia se referă la ”fondatorii" ţării. E greu de amendat Constituţia - art. 5 solicită 2/3 din fiecare cameră apoi ratificarea de către 3/4 din state. Art. 1 reglementează structura legislativului, art. 2 se referă la Preşedinteşi executiv, art. 3 la judiciary. Legislativul are un rol diferit în sistemul anglo-saxon comparativ cu ţările civile care au coduri de legi. Aici câteodată există coduri, dar regulile sunt alcătuite din deciziile judecătorilor. Ele au un mare …

    Jurnal USA (3): Contextul pentru „rule of law”

    16.08.2011

    A. În cursul dimineţii am avut o întâlnire cu un reprezentant al Departamentului de Stat şi cu cei al organizaţiei de administrare a programului. Am aflat că Programul IVL a pornit în 1940 cu vizita unor jurnalişti din America Latină. Obiectivele sale corespund politicii externe a SUA. Sunt programe pentru liceeni, cetăţeni, profesionişti. Au participat la IVLP până acum peste 190.000 persoane, dintre care 300 au devenit preşedinţi şi şefi de guverne (printre ei se află Nicolas Sarkozy şi …

    Jurnal USA (2): Turul oraşului

    15.08.2011

    Am ajuns în SUA sâmbătă, pe 13 august, după un drum în care am schimbat două avioane (Bucureşti-Amsterdam un zbor de trei ore, Amsterdam-Washington un zbor de opt ore). Procedura de transport şi intrare în SUA este specifică: îţi trebuie obligatoriu viză şi ţi se iau amprentele, electronic,la Ambasada SUAdin ţară; bagajul nu poate fi închis cu lăcăţel; în avion se completează două formulare de către străini şi unul singur de către cetăţenii americani, în care se descriu adresa unde vei sta, …

    Jurnal USA (1): Programul IVL

    14.08.2011

    ]In perioada 14 august – 3 septembrie ma aflu in SUA. E a doua oară când sunt în America, şi tot în concediu; prima dată am fost în august 2007, într-o vizită privată, şi am 2 atunci pe blog, zilnic, cele văzute şi petrecute timp de 11 zile, insistând pe aspectele sociale. Acum voi face la fel: voi descrie cele patru localităţi în care voi merge, instituţiile vizitate şi locurile văzute, insistând pe chestiunile politice şi administrative. Încerc să împărtăşesc această experienţă cu cei …