Filtre
Ultimele articole
Filtre
Vin Codurile! - Populatia stie?
04.08.2011
]Pe 1 oct. 2011 intra in vigoare noul Cod Civil - republicat in M.O.505 . Profesionistii dreptului deja au intrat in febra pregatirii. Institutiile responsabile au incheiat un protocol de colaborare. Proiectul Vin Codurile pe care il gestionez la nivelul CSM se dezvolta pe zi ce trece. Deja avem un Grup interinstitutional care se reuneste regulat si care are menirea sa puna la un loc toate resursele umane si …
Si totusi, ce ne uneste?
03.08.2011
Am vorbit zilele trecute despre dezbinare. Am intrebat mai intai, mai degraba retoric, ce-ne-dezbina? Traim intr-o tara care avem impresia ca merge la vale incontinuu, in care reformele reusesc cel mult sa intarzie caderea, in care lipsesc valorile si etaloanele, in care profesionalismul e inlocuit de fuga dupa profit imediat, in care legea pare instrument perfect pt scopuri contrare principiilor, in care toti au impresia ca numai ei au dreptate, in care informatia e la putere dar dezinformarea …
Precizari ref. Planul multianual al CSM
27.07.2011
Ca urmare a unor articole apărute în mass-media cu privire la propunerile formulate pentru un plan de acţiune al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru corecta informare a populaţiei, formulez următoarele precizări: CSM nu a aprobat încă un plan de acţiune multianual care să acopere mandatul 2011-2017. Pentru alcătuirea unui astfel de proiect, în data de plan-multianual_schita-mare.doc ale planului, nu şi măsurile concrete. Toate aceste din urmă măsuri au fost preluate, fără nici un fel …
Cum se face o dezbinare? Studiu de caz.
27.07.2011
- Să presupunem că lucrezi într-o instituţie. Şi ai o problemă cu instituţia vecină. Soluţia cea mai simplă este să dai telefon la câţiva presari, îi chemi la o „întâlnire informală” (aşa se cheamă, am învăţat şi eu de curând) şi le dai ceva despre „ceilalţi”. Evident, din această complicitate de comun acceptată, presarii ies cu articole „pe surse”, iar tu ieşi cu protecţie a imaginii că doar nimeni nu va trage în tine atât timp cât le furnizezi material de presă. Să presupunem şi altceva. Că …
Ce ne dezbina?
26.07.2011
Cred ca în Romania s-a ajuns în cel mai de jos stadiu al evoluţiei noastre ca ţară şi ca naţiune. E plină ţara asta de absolvenţi de studii superioare care habar nu au unde e şcoala, darămite să fi deschis vreo carte. E plină ţara de facultăţi care sunt doar o afacere nefericită din care noi toţi vom pierde în final. Găseşti pe tarabe tot felul de ciudăţenii: cărţi de drept scoase de anonimi care nu sunt decât plagiate de joasă speţî, coduri copiate de pe internet şi vândute cu drepturi de …
Confiscarea averii (episod final)
18.07.2011
Ce ti-e si cu dezbaterile astea publice! Dupa ce initial cu totii sunt de o parere si o minoritatate de abia isi face loc in spatiul public, in urma unei dezbateri sustinute tehnic se ajunge ca minoritatea sa isi impuna punctul de vedere. E de retinut... Revin la subiectul in discutie, cel cu confiscarea averii si prezumtia de liceitatate a dobandirii ei. Si trec peste faptul ca orice modificare a Constitutiei ar produce efecte numai pentru viitor - aspect inca neanalizat de nimeni, politician …
Concurs INM 2011
24.06.2011
]Admiterea în magistratură se face cu prioritate prin intermediul INM. Legislaţie: Reglementările cu privire la admiterea la INM sunt cuprinse în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Hotărârea CSM nr. 439/2006 privind concursul de admitere şi absolvire la INM cu modificările aduse prin hotărârea CSM nr. 228/2011 şi hotărârea nr. 381/2011. Pentru anul 2011, concursul este organizat în baza Hotărârii CSM nr. 401/23.06.2011. Data şi locul concursului: 25 aug – 9 …
Opinie despre prezumtia liceitatii dobandirii averii
23.06.2011
România este un stat de drept. O caracteristică a acestuia este garantarea şi ocrotirea dreptului la proprietate. Toţi cei care deţin bunuri sunt prezumaţi ca le-au dobândit în mod licit. Acest lucru este prevăzut expres în Constituţie şi este un câştig al Revoluţiei din decembrie 1989. În perioada comunistă, exista o reglementare cunoscută drept “legea ilicitului” – Legea 18/1968. Art. 2 prevedea: Valoarea bunurilor a cărei provenienţă nu se justifică este supusă unui impozit de 80%. Prin …
Confiscarea averii (1)
21.06.2011
Legat de recentele dezbateri cu privire la înlăturarea din Constituţie a prevederii cu privire la prezumţia caracterului licit al dobândirii bunurilor intervin cu anumite observaţii, fiind convins ca se fac anumite confuzii. Aşa cum spune şi secretarul general al ANI, problema este de fapt cea a confiscării extinse. Această instituţie, necunoscută legislativ încă în România, e menită să ducă la confiscarea unor bunuri dobândite în mod similar ca cele pentru care intervine o condamnare, chiar …
Standarde de independenta a justitiei - sinteza
14.06.2011
] În ultima perioadă de timp justiţia reintră în centrul atenţiei publicului prin declaraţiile unor politicieni (preşedintele ţării, ministrul justiţiei, premier, liderii opoziţiei). Din luările acestora de cuvânt deduc că independenţa justiţiei nu prea este o sintagmă cunoscută ca şi conţinut, vehicularea populismelor părând a fi făcută doar în scopul îndeplinirii unor obiective strict politice. Realitatea tristă din România este că nu e consolidată încă o cultură a independenţei justiţiei. Şi …