VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Interviu Dilema Veche: Procesele nu sunt ca in filme

    03.08.2009

    dilema-veche-300x33.jpeg**A apărut în Dilema Veche un interviu de al meu pe 29 iulie 2009, preluat de Juridice.ro sub numele Procesele nu sunt ca în filme Cristi Danilet este judecator din 1998, specializat in materie penala. A activat la Judecatoria Vatra-Dornei, Judecatoria Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj, iar in prezent este vicepresedinte al Judecatoriei Oradea. Intre 2005-2007 a fost consilier al ministrului Justitiei si a reprezentat Romania in Comisia Europeana pentru Eficienta Justitiei …

    Mai am Dileme...

    01.08.2009

    dilema-veche.jpeg Am dat un interviu saptamana asta in DilemaVeche, care e un fel de oglinda la un interviu dat acum 5 ani in Dilema2004. Asadar, dilemele mele despre reforma justitiei, supraincarcarea cu dosare, nevoile justitiabililor, controlul justitiei de catre politicieni, abuzurile procesuale, coruptia judiciara, sporuri, tinerii judecatori, calitatea legilor in Dilema2009.

    Am semnat protestul demnitatii

    26.06.2009

    Saptamana trecuta magistratii au inceput sa circule la semnat un protest al demnitatii, prin care solicita ministrului sa isi asume dezastrul financiar in care a ajuns justitia si sa isi dea demisia de onoare. Nu fac niciun secret ca, alaturi de Adrian Neacsu, presedintele Trib.Vrancea, am fost printre initiatorii acestui demers. Ideea ne-a fost data de o colega judecator …

    Noile coduri-studii de impact

    12.06.2009

    Publicarea noilor codurilor nu e suficienta. Mai e nevoie de timp necesar ca practicienii sa se obisnuiasca cu noile reglementari. Vorbesc aici in primul rand de judecatori si procurori, dar iata ca pregatirea institutionala acestora este in momentul de fata blocata, intrucat INM nu are sume necesare formarii noastre. Apoi vorbesc de avocati, care in procedura civila vor avea un rol nou, acela de a administra probe, dar pentru ei inca nu exista o strategie globala de pregatire. Apoi vorbesc de …

    Presiuni asupra magistratilor

    01.06.2009

    statul-de-drept2-e1266273810516.gifTot mai multe presiuni sunt impotriva judecatorilor, menite a intimida si a infrange, pana la urma, independenta justitiei. Eu reamintesc ca independenta la nivel individual presupune anumite garantii, printre care si libertatea de exprimare, libertatea de asociere, siguranta statutului si nivelul adecvat al remuneratiei si pensiei judecatorilor. Ei bine, se pare ca in aceste zile, SRI cedo-lasati-judecatorii-sa-vorbeasca de condamnarea recenta a Rusiei …

    SoJust merge mai departe

    29.05.2009

    In 23 mai 2009, colegii din Societatea pentru Justitie m-au ales presedinte. Venind la conducerea asociatiei dupa Adi Neacsu, care a realizat maretul proiect JURINDEX, voi avea multe de facut pentru a-l egala. Deocamndata, mi-am propus o relansare a SoJust in spatiul public, anuntata prin postarea SoJust merge mai departe. Doresc sa implic toti membrii asociatiei in comentarea unor evenimente socio-juridice de importanta nationala. Dincolo de caracaterul de …

    Jurindex-intre trecut si viitor

    22.05.2009

    Ieri, 21 mai 2009, s-a lansat JURINDEX. Nu exagerez deloc daca spun ca este cel mai ambitios si mai important proiect al justitiei romane din ultimul secol. Fiind invitat de bunul meu prieten, judecatorul Adi Neacsu, sa iau cuvantul alaturi de presedintele ICCJ, presedintele CSM, procurorul general al PICCJ, presedintele UNBR, directorul adjunct al INM, vicepresedintele UNJR, etc la conferinta de …

    Ghid pentru stabilirea pedepselor

    16.05.2009

    Tot mai mult se vorbeste printre magistrati despre necesitatea unui ghid de stabilirea pedepselor. Argumentele contra ar fi ca un astfel de ghid ar incalca independenta judecatorului, ca judecatorul ar avea o putere de apreciere necenzurabila cu exceptia legii, ca fixarea pedepsei nu se poate face in abstracto ci numai raportat la un anumit caz si la o anumita persoana, ca judecatorul s-ar transforma intr-un robot de aplicat pedepse. Eu sunt pentru un astfel de ghid pentru urmatoarele …

    Independenta ad-tiv-financiara a justitiei

    26.04.2009

    Desi justitia este independenta, in Romania inca nu s-a explicat ce insemna aceasta independenta: se refera doar la actul de justitie, adica la deciziile luate in solutionarea unui caz concret? se refera doar la judecatori, sau si la procurori si chiar la politia judiciara? priveste numai functionarea sau si organizarea structurilor care infaptuiesc dreptatea? daca priveste si organizarea, atunci se refera doar la activitatile judiciare sau si la cele administrative si cele finaciare? Personal, …

    Hotarari cu opinie separata

    21.04.2009

    De multe ori auzim public de opinii separate ale unor judecatori atunci cand judeca in complete alcatuite, de regula, din 3 persoane. Personal, nu am facut niciodata opinie separata la hotararile date in completul de recurs cu colegii mei. Opinia separata mi se pare o ilegitimitate. Pentru ca ea se poate face atat pentru starea de fapt, cat si pe legea aplicabila intr-o anumita speta, ceea ce nu este prea comun in alte state. Paradoxul este ca, in acelasi timp, se emit pareri diferite de …