Filtre
Ultimele articole
Filtre
Raspunderea magistratilor
05.04.2008
In ultima vreme tot mai mult se discuta despre raspunderea magistratilor pentru solutii gresite (de ex, Sfin). Ca sa nu se aplice dictonul multi vorbesc, putin cunosc
, am zis ca nu ar fi rau sa prezint sistemul de raspundere al magistratilor: a. Pentru comiterea de infractiuni in cursul solutionarii unui proces, magistratii raspund ca orice persoana (ex. pentru fals sau pentru coruptie – sunt deja magistrati …
CSM nu suporta critica
13.03.2008
lovit-picior.gif Comisia Europeana a criticat CSM. CSM a reactionat, negand sustinerile Comisiei. SoJust a criticat CSM, in cel mai dur raport existent vreodata la adresa acestei institutii. CSM a contraatacat, neargumentat, atacand libertatea de exprimare a organizatiei si pe membrii sai. Banca Mondiala a criticat CSM. CSM a reactionat, acuzand-o de ingerinta in justitie. Eu am criticat CSM, csm-in-serviciu-secret ca s-a transformat in serviciu secret. CSM a reactionat imediat, spunand ca …
Banii si hotararile
07.03.2008
Acum doua zile, in RoL s-a scris despre veniturile magistratilor, care ar depasi 5.ooo euro lunar la instanta suprema. Unii magistrati din tara au sarit ca arsi: cum indrazneste ziaristul sa spuna despre toti ca au salarii mari, sa insufle ideea ca sunt nemeritate, sa spuna ca isi dau singur hotarari pe drepturi salariale etc. S-au apucat de strans semnaturi, au sesizat …
CSM si coruptia
02.03.2008
- Declaratiile din ultimele zile ale domnului judecator Virgil Andreies, presedinte al CA Cluj si membru al CSM, merita o atentie deosebita. Nu pentru ca sunt printre putinile declaratii ale domniei sale de cand a fost ales membru CSM, ci pentru ca ating subiectul coruptiei in justitie, considerat tabu. Da, stiu ca pare curios, intrucat el a fost unul dintre judecatorii care …
Coruptia judiciara-Raport DNA (3)
26.02.2008
Din Raportul de activitate al DNA pe 2007 am extras si datele privind hotararile de condamnare ramase definitive ale celor care fac parte din sistemul juridic sau in legatura cu acestia: 10.3. Anexa nr. 3 - Hotarari penale definitive de condamnare a inculpatilor (exemple) a. politistiSectia I penala a Curtii de Apel Bucuresti, prin sentinta penala nr. 161 din 11 octombrie 2006 (ramasa definitiva prin decizia nr. 1465 din 16 martie 2007 a …
Coruptia judiciara-Bilant DNA 2007 (4)
26.02.2008
In fine, am extras din Raportul DNA si date specifice fiecarui sector, unde am gasit legaturi cu coruptia din sistemul juridic: 2.2. Activitatea Sectiei de combatere a coruptiei (extras) Din cei trimisi in judecata , 6 sunt magistrati, 13 ofiteri de politie, 1 este grefier sef la parchetul de pe langa curtea de apel. La data de 25 ianuarie 2007, prin rechizitoriul nr. 122/P/2006 s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor C. I. si I. …
Coruptia judiciara-Bilant DNA 2007 (2)
26.02.2008
Iata datele din Raportul DNA cu privire la rechizitoriile intocmite in 2007 contra celor care activeaza in sistemul juridic: ** 10.2. Anexa nr. 2 - Cauze importante solutionate prin rechizitoriu (exemple) La data de 25 ianuarie 2007, prin rechizitoriul nr. 122/P/2006 al Sectiei de combatere a coruptiei, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor C. I. si I. M. , pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, prevazute de art. 254 …
Coruptia judiciara-Bilant DNA 2007 (1)
26.02.2008
Din raportul de activitate al DNA pe anul trecut, publicat azi, iata ce e de retinut in legatura cu coruptia din sistemul juridic (lucrarea am impartit-i in 4 parti): 3.1. Consideratii privind caracterul disuasiv al pedepselor aplicate de instantele de judecata in cauzele de coruptie (extras) Referindu-ne la sanctionarea coruptiei in justitie, constatam ca 2 judecatori din cei 3 condamnati au primit pedepse cu suspendarea executarii si …
UE nu e CoE. Si invers.
17.02.2008
Scriam in cc-confunda-coe-cu-ue despre o confuzie impardonabila facuta de Curtea Constitutionala intre Consiliul Europei (CoE) si Uniunea Europeana (UE). Credeam atunci ca a fost o scapare a staff-ului care pregateste lucrarile judecatorilor constitutionali. Din nefericire, astfel de confuzii se intalnesc frecvent, si chiar in acte oficiale. De exemplu, intr-un bilant al activitatii pe anul 2007 a unei Curti de Apel din Romania, scrie urmatoarele: `Aplicarea directa a dreptului comunitar in …
Coruptia judiciara (10): tipuri de coruptie
10.02.2008
In ceea ce priveşte tipurile de corupţie, sunt posibile mai multe clasificari, care nu sunt in afara criticii datorita naturii speciale, complexe a fenomenului de coruptie: 1. Marea si mica coruptie** Sunt trei criterii pentru a diferentia marea coruptie de mica coruptie: a. Pozitia pe care o ocupa faptuitorul Mare coruptie este coruptia politica sau de nivel inalt, care se intalneste la nivelul organelor de conducere ale statului[[1]], cele ce alcatuiesc politicile, strategiile, legile. …