VedemJust - invata legea

Filtre

Ultimele articole

    Filtre

    Interviu Academia Catavencu

    10.11.2010

    ]In aceasta saptamana am dat un interviu lui Eugen Istodor, de la Academia Catavencu. Dumnealui i-am mai dat un interviu in 2008, cand am vorbit mai mult de modalitati de incalcare a independentei justitiei si de problemele de integritate judiciara. Acum interviul este - sper - unul haios, in care imbin aspectele de viata ne-publica cu cele profesionale. Pana la urma, magistratul …

    Magna Carta a Judecatorilor

    19.11.2010

    ]CCJE e un organ consultativ al ccje_magna_carta_ro.doc** ccje_magna_carta_ro.doc***Documentul va aparea in versiunea finala in cateva zile, azi fiind inca lucrari ale CCJE in desfasurare.

    Judecatorii: independenta, eficienta si responsabilitate

    20.11.2010

    ]In 1994, cand in Romania inca nu se auzise de independenta justitiei, Comitetul Ministrilor din cadrul Consiliului Europei adopta Recomandarea (94) 12 cu privire la independenta, eficienta si rolul judecatorilor, ce urma sa se aplice si in cazul procurorilor unde statutul lor era asemanator cu cel al judecatorilor (cum e si la noi). Am utilizat aceasta Recomandare de-a lungul timpului, incepand cu 2003 cand am redactat o …

    Legea micii reforme-pregatire comuna

    22.11.2010

    ]Pe data de 25 nov 2010 intra in vigoare legea micii reforme, cu modificari importante in civil, penal, familiei. Sunt texte noi care creeaza confuzii, sunt deja interpretari diferite la altele. Eu cred ca este bine ca cei implicati in aplicarea noii legi - ma refer in special la judecatori, procurori, avocati, mediatori - sa conceapa foruri comune de dezbatere. Din pacate, desi exista recomandari internationale cu privire la astfel de modalitati de intalnire, desi exista institutii care ar …

    MJ vs magistrati, via SS

    23.11.2010

    ]Stirea zilei este ca Ministerul Justitiei prin Secretarul de Stat Lidia Barac barac1.pdf CSM pentru investigarea magistratilor care au pronuntat solutiile in litigiile vizand reducerea salariilor cu 25%. Evident, procedura care se va urma va fi cea din Legea 317/2004: verificari prealabile de catre Inspectie, inaintarea rezultatelor catre comisiei de disciplina din cadrul CSM pentru a dispune; daca …

    La mulţi ani, români!

    01.12.2010

    steag-ro-fluturand.gif]Romani, La multi ani! Noi, cei care am ramas in Romania, meritam cel putin o zi a noastra. Si, poate cine stie, vom ajunge candva sa traim si o alta zi, mult mai deosebita, in care sa spunem din toata inima: ' Si totusi, ne-am nascut in locul potrivit'. La multi ani, tuturor!

    `Mica reforma`pe intelesul tuturor

    01.12.2010

    ]In M.Of. din 26.10.2010 a fost publicata legea nr. 202/2010 privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Este aşa numita „mica reformă” al cărui scop politic declarat este scurtarea duratei proceselor din România. Dar apariţia unei legi nu înseamnă şi rezolvarea unei probleme. Pe data de 19.11.2010 …

    Desfiintam instante?

    06.12.2010

    ]In 1997 si 1998 politicienii vremii au inceput sa faca lobby pt infiintarea unor Judecatorii in diverse orase si comune din Romania. Nu conta ca nu sunt necesare, ci conta ca aveau cu ce sa se laude in campanii electorale. Romanul, dupa ce si-a vazut instanta infiintata peste gard, a inceput sa se judece. La greu. Unii au facut obsesie, altii pasiune pentru a se judeca. Era vremea cand daunele morale erau la moda, astfel ca vecinii au devenit dintr-o data foarte neiertatori si, dupa ce unul …

    Alegeri CSM: ultimul hop - validare sau invalidare?

    13.12.2010

    ]Maine, 14 dec. 2010, se va lua in discutie de catre Comisia juridica a Senatului chestiunea validarii listei cu membrii alesi ai CSM: pe primul punct al ordinei de zi este „Validarea listei cuprinzând magistraţii aleşi ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”. Intrucat sunt formulate contestatii de candidati si UNJR cu privire la aceste alegeri (Legea 317/2010 spune ca membrii CSM nu pot …

    Jurisprudenta instantei supreme: RIL-uri

    20.12.2010

    Practica judiciara trebuie sa devina jurisprudenta: adica, aplicarea legii trebuie sa se faca intr-un mod unitar in spete similare. Interpretarea legii trebuie sa apartina instantelor superioare, data fiind competenta profesionala a judecatorilor de la aceste niveluri si autoritatea in drept a solutiilor pronuntate de acestea. Exista mai multe modalitati de unificare a practicii judecatoresti: unele legislative, altele administrative si altele judiciare. Cat priveste aceasta din urma …