Filtre
Ultimele articole
Filtre
S-a lansat serialul de desene animate „#O.I. (Organisme Inteligente)”
04.04.2018
VeDem Just lansează în premieră în România un serial de desene animate pe teme de educație juridică! De aproape trei ani asociația VeDem Just este implicată în proiecte de educație juridică. Membrii săi sunt tineri juriști care au realizat singurul site de educație juridică din România, au contribuit la realizarea unui îndrumar de educație juridică în materie penală adresat copiilor, au realizat primul ghid practic de educație juridică adresat liceenilor și au alcătuit pe facebook comunitatea …
Impotriva dezinformarii: Stirea despre taberele SRI cu magistrati, un FAKE NEWS
06.04.2018
![tabara]În loc să vopsească ouă și să facă cozonaci, s-au apucat unii să scoată la lumină un „procol mai mic” în temeiul căruia, chipurile, magistrații au fost instruiți în tabere organizate de către S.R.I. Au afirmat că CSM știa de acest lucru. Pentru că am făcut parte din CSM de care respectivii vorbesc, spun că e un penibil FAKE NEWS, reiterat.Știrea cu privire la cele de mai sus apare azi, 6 aprilie 2018 . Aceeași știre, considerată pe atunci drept „explozivă”, a apărut pe data de 2 …
S-a lansat Reteaua Mondiala de Integritate judiciara
10.04.2018
Trei judecători români au participat la cea mai mare reuniune a judecătorilor din lume: sub auspiciile ONU, în aceste zile s-a lansat Rețeaua Mondială de Integritate Judiciară care își propune să pună în practică art. 11 din UNCAC și Declarația de la Doha . Eforturile la nivel mondial cu privire la combaterea corupției judiciare și întărirea integrității din justiție datează de aproape două decenii. Am alcătuit o cronologie a principalelor evenimente: - 2000-2002: sub tutela UNODC s-a …
Despre puterea politicului asupra carierei magistratilor: intre legalitate si abuz
17.04.2018
- În democrație, guvernarea poporului se asigură de însuși poporul. Pentru a pune în aplicare acest principiu, poporul trebuie să își desemneze reprezentanți. Acești reprezentanți ar deține astfel toată puterea de a decide cu privire la cei guvernați, astfel că mai devreme sau mai târziu ar abuza de ea. Ca urmare, puterea trebuie fragmentată. Astfel apar organele legislative (Parlamentul – care adoptă legi), executive (Guvernul și Președintele țării – care pun în executare legile) și judiciare …
Decalogul Universitatilor - cine semneaza?
25.04.2018
România este bolnavă. Pentru că Justiția nu a funcționat două decenii după revoluție. Pentru că Sănătatea este, de fapt, boală curată. Dar mai ales pentru că EDUCAȚIA este la pământ. Dacă nu se face ceva acum, nici peste o jumătate de secol nu ne vom fi vindecat. De aceea, cred că decalogul propus de domnul Daniel P. Funeriu este unul corect. Și că rectorii universităților din România trebuie să îl semneze: 1) Toleranţă zero la plagiat. Verificăm toate tezele după 89, prioritar ale demnitarilor …
Impotriva dezinformarii: „O judecatoare de la Tribunalul Salaj denunta protocoalele secrete”
26.04.2018
O anumită parte a presei a titrat că o judecătoare de la Tribunalul Sălaj a denunțat către Guvern protocoalele secrete în baza cărora dosarele sunt scoase de la instanțe și trimise la SRI. [gallery ids="|" type="rectangular"] Este de remarcat că e vorba de aceleași site-uri, televiziuni și ziare care și-au făcut o obișnuință din a ataca justiția și a inventa știri negative despre aceasta. Că știrea de mai sus e o minciună, rezultă din trei aspecte: o faptă nelegală nu se denunță de către un …
Bugetarii se supun legii, nu poporului
08.05.2018
Circulă pe FB un comentariu de al meu din urmă cu un an și se încearcă o miștocăreală ieftină de persoane care nu au cunoștințe aprofundate despre viața publică și modul de funcționare a unei democrații. . Contextul în care am făcut acea afirmație are legătură cu veșnica susținere cum că „magistrații sunt plătiți din banii poporului, deci trebuie să facă ce spune poporul”. Pentru că se pare că cele trei propoziții expuse de mine trebuie explicate pe îndelete, o fac aici: . 1. Funcționarii …
Educatie juridica la Constanta: concurs si instruire
13.05.2018
In acest sfârșit de săptămână la Constanța s-au desfășurat două evenimente de promovare a educației juridice în Dobrogea. Sâmbătă dimineața a avut loc finala din cadrul concursului de educație juridică „Know the Law” ediția a doua. Organizat de Universitatea Spiru Haret și Asociația VeDemJust, concursul a implicat șase licee din județul Constanța: Liceul ”George Călinescu” și Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din Constanța, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” din Constanța, Liceul Callatis din …
Manual gratuit de educatie juridica, editia 2018
19.05.2018
Începând de astăzi manualul de EDUCAȚIE JURIDICĂ PENTRU LICEENI, ediția din 2018, este disponibil gratuit la adresa educatiejuridica.ro/ghiduri. Îndrumarul practic despre drepturi, legi și justiție pe care l-am realizat pentru adolescenți acum doi ani cunoaște o nouă formă: date actualizate, secțiuni în plus, fotografii, o grafică mai atrăgătoare. El se distribuie gratuit în școli și licee de către voluntarii VeDemJust care participă la proiectul național de educație juridică în învățământul …
Pe intelesul tuturor: Decizia CCR din 30 mai 2018 cu privire la procurori
30.05.2018
CCR a pronunțat astăzi o decizie extrem de importantă prin care este interpretată Constituția în legătură cu puterile ministrului asupra procurorilor. Ținânt cont și de o altă decizie de acum două luni a CCR, pot spune că ministrul justiției a devenit șeful procurorilor, un lucru la care se renunțate în anul 2004.. La ce se referă Decizia CCR din 30 mai 2018? Ministrul Justiției ceruse revocarea procurorului-șef al DNA pe motive manageriale. CSM a avizat negativ această solicitare, considerând …