Filtre
Ultimele articole
Filtre
Sute pentru procurori
04.12.2007
themisdesen.gif Sunt zeci, sute de doritori sa ajunga procurori. Cum locurile vacante sunt cam 500, si vreo 71 au fost anuntate ca intrand in procedura speciala de ocupare (interviu pentru cei cu 10 ani vechime ca magistrati sa u avocati), o multime de persoane viseza la puterea si salariul unui procuror. Asa ca in sedinta sectiei de procurori din 27 nov. 2007, 95 de candidati sunt admisi, 8 au fost respinsi ca urmare a neprezentarii (eu nu inteleg de ce nu se amana in astfel de cazuri) si 75 …
Judecatori autorizati
15.12.2007
O stire recenta m-a tulburat, amarat, revoltat. Cica intr-un proces de acum notoriu, un complet de judecatori s-a abtinut de la judecata si au solicitat inlocuirea lor, pe motiv ca nu detin autorizatie speciala, incuviintata de ORNISS. *Judecãtorii Curţii de Apel Bucureşti sesizaţi în cauza ....au stabilit cã nu pot judeca dosarul, deoarece …
Esecul Justitiei Romane
17.12.2007
Nota: folosesc notiunea de justitie in sensul cel mai larg, privind toate autoritatile, institutiile si profesiile liberale implicate in infaptuirea dreptatii prin intermediul organelor oficiale ale statului. Rostul justitiei in orice stat este sustinerea democratiei, limitarea abuzurilor si respectarea drepturilor individului. Pe la inceputul secolului, un judecator de la Curtea Suprema din SUA a mentionat in cuprinsul unei hotarari *Nu e de ajuns sa se faca justitie, mai trebuie sa se si vada …
Grefieri vs. Judecatori
20.12.2007
Politica salariala dezastruoasa pe care o practica ordonatorii de credite din sistemul judiciar fata de drepturile grefierilor, a dus la puternice tensiuni in randul colectivelor. Astfel, si grefierii, ca si magistratii, au fost prejudiciati ani la randul in acordarea drepturilor salariale. Si la fel ca si magistratii, au actionat in judecata ordonatorii de credite (MJ si sefii de instante) pentru recuperarea pe cale judiciara a lor. Dincolo de enormitatea acestei cai de solutionare a …
La multi ani!
23.12.2007
*Cand lumina ne umple de taina,**Cand magii isi desavarsesc calatoria,**Cand albul fulgilor ne incalzeste sufletul,**Cand colindele ne incanta ca niciodata,**La trecerea spre Noul An,**Va urez Sarbatori linistite, cu mult bine si sanatate!* Cristi Danilet, judecator membru TI-Ro si SoJust
Coruptia judiciara (1)
07.01.2008
De 3 luni lucrez la un studiu despre coruptia din sistemul juridic. La noi si la altii. Tratata juridic si sociologic. Ce mi se parea relativ simplu la inceput, s-a dovedit deosebit de complex. Iata cateva constatari sumare: Prin sistem juridic inteleg magistrati, personal auxiliar, avocati, politisti, functionari penitenciare, notari, experti, executori, consilieri probatiune. Iar coruptia este abuzul puterii incredintate in interes privat, care poate fi material sau de alta natura. Coruptia …
Nereguli concursuri 2005-2007
07.01.2008
Va mai aduceti aminte de declaratiile directorului INM in legatura cu retelele interne din justitie? Si ale Procurorului General al PICCJ cum ca procurorii se plang de aranjarea acestor concursuri? Toate in contextual demararii unor cercetari ale DNA pentru fraudarea unui concurs de numire in functie de conducere? Societatea pentru Justitie a descoperit ceea ce ar putea constitui aceste retele. Se pare ca totul duce la csm-isti, inspectori judiciari si sefi din instante si parchete. Dar, nu-i …
CSM-ataca sub centura
08.01.2008
Am participat la concursul pentru ocuparea unei functii de conducere. Cel cu scandalul, din oct-nov 2007. Am depasit nota minima impusa de regulament, dar se pare ca am avut un contra-concurent mai bun. Am formulat o contestatie bazandu-ma pe surse
, motivand ca unul dintre membrii comisiei de examinare era de la tribunal, desi legea impunea sa fie de la curte. Mi s-a respins. Voi ataca in instanta. Ca sa formulez acea contestatie, am cerut oficial numele si locul de munca a membrilor …
Coruptia judiciara (2): ce este coruptia
09.01.2008
Comportamentul integru se traduce, printre altele, prin comportamentul cinstit, necorupt. In general, folosirea termenului corupţie
este in legatura cu cel de mita
sau şpaga
. In realitate, corupţia nu se reduce la darea-luarea de mita. 1. Reglementari internaţionale: a. Cea mai cunoscuta definiţie este cea emisa de Transparency International (TI): corupţia este folosirea abuziva a puterii publice incredinţate, pentru obţinerea de beneficii personale. Nu este vorba doar de beneficiile de …
Coruptia judiciara (3): ce nu este coruptie
12.01.2008
Ce nu este corupţia[[1]] a. Bacsis: in cazul anumitor profesii liberale, in particular cele prin care se presteaza servicii direct clientilor (taximetristi, ospatari, frizeri etc) s-a incetatenit o cutuma: clientii platesc un surplus pentru serviciile prestate, in semn de multumire fata de calitatea serviciului. Desi practicienii in cauza pot abuza de aceasta cutuma favorabila, ea nu constituie coruptie. b. Abuz administrativ Situatia in care un functionar public, oficial sau demnitar abuzeaza …